Bij IVN Best Uitbuikwandeling bij Het Langven

Nieuws

 

tijd                  : woensdag 27 december van 13.30 uur tot 15.30 uur

start                : Eetcafé FF, Nieuwstraat 69 in Best

kosten            : Gratis voor IVN-leden, € 2,50 voor niet-leden

Vier jaar geleden is Het Langven drastisch onderhanden genomen. In een straal van 30 meter zijn alle bomen gekapt. Verder weg staande bomen zijn uitgedund. Delen van de vergraste heide en de venoever zijn afgeplagd. Hoe is de reactie van de natuur op dit ingrijpen? Je ziet het tijdens deze uitbuikwandeling. Je loopt mee met de natuurgidsen Jeroen Appeldoorn en Cor van Esch. Je luistert naar hun verhalen over de ontwikkeling van de flora en fauna in dit gebied.

Deze wandeling wordt direct na de Kerstdagen gehouden. Daardoor misschien een extra stimulans om mee naar buiten de natuur in te gaan. Je kunt de stramme benen losmaken na drie zondagen binnen vertoeven. Je activeert de spijsvertering, waardoor je (toegenomen?) gewicht wat afneemt.

De maatregelen in Het Langven waren hard nodig. De vele bomen hielden het water tegen en namen te veel water op. Hierdoor verdroogde het ven. Bovendien werd het water te voedselrijk door het vallende blad. Zonder de ingreep zou de natuur hier verarmen.

Vanaf 2015 heeft IVN Best op verzoek van de Gemeente Best de ontwikkelingen van de natuur gemonitord. Dit geeft inzicht in de ontwikkeling van planten en dieren. Hebben de maatregelen het gewenste effect gehad? Welke planten groeien er nu? Welke dieren leven er nu? Ga mee met de wandeling en ervaar het aan den lijve.

Over IVN Best

Natuur een plek geven in het hart, het hoofd en de handen van mensen: dat is waar IVN Best voor staat.

We willen jong en oud op inspirerende manieren de natuur laten beleven. Vanuit dat perspectief willen we geïnteresseerden stimuleren de natuur te leren kennen, te respecteren en er zorg voor te dragen. Duurzaamheid in al zijn geledingen is een nieuw thema dat van harte wordt omarmd.

Vanuit deze visie organiseert IVN Best wandelingen, excursies en lezingen over natuur en duurzaamheid. Daarbij zijn onze leden actief in werkgroepen voor landschapsonderhoud, planten, vogels en natuurfotografie.  Extra aandacht is er voor de jeugd middels het Jeugd IVN, natuurwandelingen voor basisscholen en andere jeugd gerelateerde activiteiten.

IVN Best bestaat sinds 1970 en telt ruim 350 leden.

Nieuws
BEST INFORMATIEF Dinsdag 2 oktober 2018

  Informatieavond aanleg ondergronds hoogspanningsnet Op 10 en 11 oktober organiseert TenneT een informatieavond over de vervanging van de bovengrondse 150 kV-verbinding tussen Tilburg-Noord en Best door een ondergrondse verbinding. Deze bovengrondse verbinding loopt momenteel door enkele wijken in Best. Ook komt deze avonden de aanleg van een ondergrondse 150 …

Nieuws
Agenda cultuurspoor in oktober

Oktober expo: archeologievondsten in Best De hele maand oktober te zien Oktober gratis 3-okt openingsshow Kinderboekenweek Kinderboekenweek middag gratis 6-okt Lezing en workshop Curiosity World Voor kinderen van vijf tot en met zeven jaar 11.00-12.30 € 7,50 9-okt Boekjes & Babbel Thema bewegen, voor kinderen tussen de twee en vier …

Nieuws
Vanaf 24 september ontmoetingsplek voor creatievelingen

Op 24 september opent Campus Puur aan de Lage VLeutweg haar deuren. Elke maandagavond van 19.30 tot 22.00 uur en elke donderdagochtend van 9.30 uur tot 12.00 uur is Campus Puur een ontmoetingsplek voor creatievelingen. Je kunt een eigen creatief werkje meebrengen om daaraan te werken, maar je kunt je …