BEST INFORMATIEF – Dinsdag 14 november 2017

Nieuws

 

Donderdag 17 november

Gratis bloedsuiker controleren in Bestwijzer
Een goed suikergehalte in uw bloed is belangrijk voor uw gezondheid. Teveel suikers in het bloed zorgen ervoor dat het lichaam niet goed kan werken. Mensen met diabetes hebben teveel glucose in hun bloed. Complicaties door (onbehandelde) diabetes zijn groot en soms ook levensbedreigend. Laat daarom regelmatig uw bloedsuiker meten. Ook als u geen klachten heeft. Met een eenvoudige vingerprik wordt het glucosegehalte in uw bloed gemeten. Dat wordt gedaan door Elise Heijligers (Stichting Diabetesverwerking). Een afspraak maken of nuchter zijn is niet nodig.

Ochtend, middag en avond
Op donderdag 17 november kunt u hiervoor terecht in Bestwijzer, Nazarethstraat 173. U kunt gratis uw bloedsuiker laten controleren op de volgende momenten: in de ochtend tussen 09.00 en 12.00 uur, in de middag tussen 13.00 en 17.00 uur. Nieuw dit jaar is de avondopenstelling. U kunt ook tussen 18.00 en 20.00 uur terecht voor een meting.

Beweging, voeding en verzorging
Dit jaar besteden we tijdens de prikactie aandacht aan de thema’s beweging, voeding en verzorging.  U kunt advies vragen over voeding aan de voedingsdeskundige of diëtiste. Wilt u liever iets weten over beweging? Vraag het de mensen van Ergotherapie Best Oirschot of Oefentherapie Cesar. ’s Avonds is Spinesport Best aanwezig. Ze geven eenvoudige oefeningen mee die u makkelijk zelf thuis kunt doen.  

Riksja
Mensen met beperkte mobiliteit kunnen sinds september een ritje met een riksja boeken via ‘Avond Uit’. De riksja staat tijdens de prikactie bij Bestwijzer. Bezoekers van de prikactie kunnen intekenen voor een gratis ritje.


Inschrijving horecapunt Kermis Best 2018

Van 29 juni tot en met 3 juli 2018 is er kermis in Best. Op het Raadhuisplein komt een horecapunt. Heeft u interesse in dit horecapunt? U kunt zich hiervoor inschrijven op www.gemeentebest.nl/kermis.
Hier kunt u informatie vinden omtrent de inschrijving en de verhuurvoorwaarden voor Kermis Best 2018. Voor vragen kunt u contact opnemen met Angela Louwerse, telefoonnummer 14 0499.

De sluiting voor de inschrijving is woensdag 10 januari 2018 om 17.00 uur.

 

 


Gedeeltelijke sluiting woning Speelheideweg 37
Aan het adres Speelheideweg 37  is door de politie een grote hoeveelheid hard- en softdrugs aangetroffen. Op grond van de Gemeentewet, de Opiumwet en het handhavingsbeleid kan de burgemeester tot sluiting van een woning over gaan. Gelet op de aangetroffen hoeveelheid drugs heeft de burgemeester de voorzijde van de woning Speelheideweg 37 voor een periode van 3 maanden gesloten. De sluiting is ingegaan op 8 november 2017 en blijft van kracht tot 8 februari 2018.


Samen maken we Best veiliger
Regiegroep WhatsApp buurtpreventie opgericht

In Best zijn ruim 20 WhatsApp groepen actief voor buurtpreventie. In zo’n groep attenderen buurtbewoners elkaar op verdachte situaties. De beheerders hebben de handen nu ineen geslagen. Samen met de wijkagent, Ine Kox, en de wijkcoördinator van de gemeente, Ingrid de Graaff, vormen zij de Regiegroep WhatsApp buurtpreventie.

 

Waarom een Regiegroep?

In de Regiegroep delen de beheerders informatie uit hun WhatsApp groepen met elkaar. Bijvoorbeeld over een verdachte auto die in de richting van een andere buurt rijdt. Zo helpen ze elkaar om Best veiliger te maken!

Hoe werkt een buurtpreventie WhatsApp-groep?
Een beheerder maakt op WhatsApp een groep aan en voegt hieraan de mensen toe uit de buurt of wijk die mee willen doen. De groep wordt alleen gebruikt voor echt dringende zaken. Als het goed is, blijft het dus heel rustig in de groep. Voor het gebruik zijn spelregels gemaakt.

WhatsApp buurtpreventie in de praktijk
Een man en vrouw bellen aan bij diverse woningen. Ze komen zogenaamd voor een artikel van Marktplaats terwijl daarop niets is aangeboden. Een vreemd verhaal dus. Bewoners hebben het signalement doorgegeven aan de politie en via de groep de buurtgenoten gewaarschuwd.

Is er al een groep in mijn buurt?
Het aantal groepen groeit de laatste tijd snel. Rondom buurten waar een groep actief is, staan attentiebordjes. Deze bordjes schrikken kwaadwillenden al af. Wie toch een verdachte situatie ziet, meldt dit eerst bij de politie en daarna in de buurtpreventie WhatsApp-groep.

Meedoen?
Op de website van de gemeente staat een kaartje met alle actieve WhatsApp-groepen voor buurtpreventie. Ook leest u daar meer informatie over de werkwijze. En nog belangrijker: hoe u zich aansluit of een eigen groep opricht. www.gemeentebest.nl/buurtpreventie.


Voucherregeling Vrijgekomen Agrarische Bebouwing

Heeft u een lege stal of schuur die u niet meer voor agrarische doeleinden gebruikt? Vraagt u zich af wat hiermee te doen: slopen of herbestemmen? Wat past het beste in de omgeving? Vraag dan een voucher aan en ga in gesprek met een deskundige. De Provincie subsidieert advieskosten tot € 4.000,-. Dit noemen zij de voucherregeling Vrijgekomen Agrarische Bebouwing (VAB). Aanvragen kan tot en met 9 januari 2018. Dus wees er snel bij.

 

De regeling

Met de voucherregeling krijgen eigenaren van lege stallen de mogelijkheid om beroep te doen op deskundigen. Deze zorgen voor ondersteuning en begeleiding om een besluit te nemen: slopen of herbestemmen op een wijze die de omgevingskwaliteit van het gebied versterkt. Een voucher vertegenwoordigt een waarde van maximaal 4.000,- euro, die de eigenaar kan inzetten voor een advies- en begeleidingstraject in drie fasen:

  1. oriëntatiegesprek (€ 745,-)
  2. verkenning, analyse en ontwikkeling (€ 1.395,-)
  3. start van uitwerking van nieuwe plannen (€ 1.860,-)

In de tweede en derde deel moet de eigenaar zelf een bijdrage leveren van respectievelijk 25% en 50%.

Meer informatie
De voucherregeling wordt uitgevoerd door Stimulus. Kijk voor meer informatie over deze regeling op: www.stimulus.nl/voucher-vab.


OPENBARE BEKENDMAKINGEN

Europaplein 1 Afwijken bestemmingsplan
Oirschotseweg 43 Bouwen/reclame
Grasklokje, Sportlaan en Jacob van Wassenaerstraat Kappen
Brem 5 Bouwen/reclame
J.J. de Vlamstraat 31 Apv
H. Hartplein 4 APV
Dr. J.L. Moonestraat 19 Apv
Hoofdstraat 66 en 66A Bouwen/monument
De Rijn 14 Apv
Hoek Sonseweg/Molenheideweg Reclame
Ponyloterij in Best Apv
Collecte Nierstichting in Best Apv
Frans Halsstraat 48 Bouwen
Hoogvelden 11 Bouwen
Oranjestraat 79 Bouwen
Broekbeemd Uitwerkingsplan (ontwerp)
De Maas 2 Brandveilig gebruik
Molenheideweg 9 Bouwen/afwijken bestemmingsplan
Prinses Beatrixlaan ong. Kappen
Vijverweg 10 Bouwen
Hoofdstraat 32 Reclame
Lijsterbes ong. Anterieure overeen-komst
Heuveleindseweg 6C Apv
Boterhoek 36 Apv

Meer informatie
Via www.gemeentebest.nl/openbare-bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op www.officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar www.zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice. 

 

Educatie
Nieuwe cursussen en workshops bij CultuurSpoor

De laatste weken is bij CultuurSpoor achter de schermen hard gewerkt om het nieuwe cursusaanbod samen te stellen. Vanaf deze week staan alle cursussen en workshops op de website en kan er worden ingeschreven. Daarnaast zijn er van alle cursussen en workshops flyers gemaakt, die men kan meenemen uit de …

Nieuws
Een nieuwe sport in Best – Survivalbaan Best

Vanaf 26 mei is deze survivalbaan geopend voor jeugd en volwassenen.Voor de jeugd is het vanaf 7 jaar. De trainingen van de jeugd zijn een combinatie van bootcamp en survivalsport. De jeugd traint op woensdag van 15.30 – 16.30 uur en op zondag van 10.00 – 11.00 uur. Op woensdag …

Kinderen
Boekjes & Babbels: het gezelligste uurtje van de bibliotheek!

Bijna vakantie! Op dinsdag  4 juni zijn er weer Boekjes & Babbels in de bibliotheek van CultuurSpoor. Het thema dit keer is ‘Vakantie’. Er wordt voorgelezen uit het boek ‘Boer Boris gaat naar zee’ van Ted van Lieshout. Ouders, opa’s, oma’s of leiders van de kinderopvang zijn van harte welkom …