BEST INFORMATIEF Dinsdag 13 februari 2018

Nieuws


Om het gemeentelijk vastgoed verder te verduurzamen komen op het gemeentehuis, de werf en sporthal Naestenbest zonnepanelen. Afgelopen week zijn de panelen op de sporthal geplaatst. Er komen op de drie locaties circa 1000 panelen die samen per jaar ongeveer 260.000 kWh opwekken. Dat is vergelijkbaar met het energieverbruik van 75 gezinnen en een uitstoot van bijna 100.000 kg CO2. Er zijn zo’n 5000 bomen nodig om deze hoeveelheid CO2 uit de lucht te halen. Met de aanleg van deze panelen wordt weer een stap gezet richting een energieneutraal Best.

 

 

Informatieavond verplaatst naar mei

Regionaal Zonnepanelenproject
Wilt u graag zonnepanelen op uw eigen woning, maar heeft u nu niet de mogelijkheid om hierin te investeren? Dan is het Regionaal Zonnepanelenproject wellicht iets voor u! 

Deelnemende gemeente
Gemeente Best is een van de deelnemende gemeentes. Hierdoor is het voor u -als huiseigenaar in Best- mogelijk om op afbetaling zonnepanelen te kopen. Deze lening betaalt u dan in maximaal 15 jaar aan de gemeente terug. Het gaat om een vast bedrag per maand dat lager is dan de elektriciteitskosten die u bespaart met de zonnepanelen. U bespaart dus meer dan het bedrag dat u moet aflossen.

De gemeente maakt afspraken met de leverancier voor het leveren, plaatsen en onderhouden van de panelen en het administratief afhandelen van de lening. Dit hoeft u dus niet allemaal meer zelf uit te zoeken.

Meer informatie
Het project start aan het eind van dit voorjaar. Dat is iets later dan eerder aangegeven. Naar verwachting vindt de informatieavond in mei plaats. Meer informatie is te vinden op de website: www.hoebespaarikenergie.info. Daar kunt u ook al uw interesse kenbaar maken.


Wat is restafval en wat wordt er mee gedaan?

Restafval bestaat nauwelijks. Doordat bepaalde grondstoffen met elkaar verbonden zijn, weten we vaak niet wat het is en in welke afvalbak het moet. Neem bijvoorbeeld doordrukstrips van medicijnen. Deze bestaan vaak uit plastic in combinatie met aluminiumfolie. Dit is in de verwerking niet te scheiden van elkaar. Daarom moet dit bij het restafval worden gegooid. Zo zijn er nog meer voorbeelden van restafval. Bijvoorbeeld de stofzuigerzak, de chipszak en hygiënisch afval uit de badkamer.

Meer informatie over afvalsoorten staat vermeld in het Afval ABC. Deze vindt u op de website www.afvalbest.nl/afval-abc.

 

Wat gebeurt er met restafval?
Restafval wordt afgevoerd naar de verbrandingsoven, daar wordt het verbrand. Uit verbranding wordt energie gewonnen. Na het verbrandingsproces worden de overgebleven metalen met magneten uit de as-restanten gehaald. Deze niet verbrande metalen worden vervolgens nog als nieuwe grondstof gebruikt. De overige assen worden naar stortplaatsen afgevoerd.


Ontvangst Sportkampioenen
Het college van burgemeester en wethouders nodigt de sportkampioenen van 2017 (1e – 2e – 3e plaats) uit op het gemeentehuis om ze gezamenlijk tijdens een feestelijke bijeenkomst in het zonnetje te zetten.

Deze bijeenkomst vindt plaats in het voorjaar van 2018.

Het gaat om mannen, vrouwen en kinderen die Nederlands-, Europees-, Wereld-, of Olympisch kampioen zijn geworden in een bepaalde sport, in de ruimste zin van het woord. Het gaat om professionele- en recreatieve sporters. Voorwaarde is wel dat de sportkampioen in Best woont.

Aanmelden
Bent u of kent u een sportkampioen uit 2017? Meld deze dan vóór 1 maart 2018 aan.
Dit kan per e-mail: m.langenberg@gembest.nl of door middel van een brief, o.v.v. ‘Sportkampioenen 2017’:
Gemeente Best – T.a.v. M. Langenberg, Antwoordnummer 6 – 5680 VB Best (geen postzegel nodig).
De sportkampioenen ontvangen op een later moment een uitnodiging voor de ontvangst door de wethouder Sport.


Gratis inleveren bij de Milieustraat

Afval met carnaval
Tijdens carnaval wordt uw afval gewoon volgens de kalender opgehaald. Er zijn geen wijzigingen.
Heeft u te veel afval voor uw restafvalbak vanwege carnaval? U mag afval dat verband houdt met carnaval gratis inleveren bij de Milieustraat tot en met zaterdag 17 februari. Neemt u wel uw geldige Milieupas mee?

 


Houtkachels, hoe te stoken?
De winterse vrieskou is aangekomen in ons land. Houtkachels winnen aan populariteit om huizen te verwarmen.  Op zich niet vreemd: zo’n vuurtje is nu eenmaal bijzonder knus en gezellig. Maar niet iedereen is even blij met deze trend. Sommige inwoners hebben er last van. We geven u graag enkele tips waarmee u kunt zorgen voor een optimale verbranding. Daarmee beperkt u de overlast voor anderen.

Tips bij gebruik houtkachels

  • De grootte van de kachel moet in verhouding staan tot de ruimte die u ermee verwarmt. Is de kachel te groot, dan wordt het gauw te warm en bent u geneigd het vuur te smoren. Gevolg is dan echter dat de verbranding niet meer volledig is. Online vindt u veel – commerciële – rekentools, maar een specialistisch advies op maat verdient de voorkeur.
  • Een installateur moet bepalen of de schoorsteen en het rookkanaal voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit 2012. Belangrijk, zowel voor uw eigen gezondheid als voor het voorkomen van een schoorsteenbrand. Daar komt bij dat bijvoorbeeld een te lage schoorsteen meer overlast kan veroorzaken. Laat uw schoorsteen minstens één keer per jaar vegen.
  • Stook altijd volgens de Zwitserse methode: dik hout onderop en daarbovenop kruislings kleinere houtjes en een paar aanmaakblokjes die u daarna aansteekt. Het vuur verspreidt zich van boven naar beneden, vandaar dat de Zwitserse methode ook wel ‘omgekeerde methode’ wordt genoemd.
  • Een open deur misschien, maar we noemen hem toch: stook alléén droog en onbehandeld hout dat minimaal twee jaar buiten onder een afdak heeft gelegen. Stookt u met nat hout – met een vochtigheidspercentage van 20 procent of hoger – dan ontstaat er een onvolledige verbranding. Sloophout, geverfd hout, geïmpregneerd hout, spaanplaat, multiplex: het is allemaal materiaal dat absoluut niet in de houtkachel of haard thuishoort. Bij verbranding hiervan kunnen zeer schadelijke stoffen vrij komen. Ook nooit op het vuur, in de kachel of in de allesbrander: papier, kranten, plastic, enzovoort.
  • Stook niet bij windstille of mistige weersomstandigheden, want dan wordt de rook onvoldoende verspreid. De website Stookwijzer checkt op basis van de luchtkwaliteit en de windkracht op uw locatie of u wel of geen vuurtje kunt stoken.
  • Voor houtkachels geldt dat alle luchttoevoeropeningen áltijd open moeten staan tijdens het stoken. Wordt het te heet, doe dan een raam open en voeg geen nieuw hout aan het vuur toe. Vanwege het risico op onvolledige verbranding is het smoren van het vuur uit den boze.
  • Een houtvuur moet u altijd vanzelf uit laten branden.

 Voorkoming van overlast
Bij een onvolledige verbranding ontstaan er meer schadelijke stoffen, zoals koolmonoxide, fijnstof, organische stoffen en roet. Ook wordt de houtkachel of open haard minder warm bij een onvolledige verbranding. Een goede verbranding kenmerkt zich door een rustige en gele vlam in de kachel of haard, terwijl de rook die uit de schoorsteen komt nagenoeg kleurloos is. Als de rook uit uw schoorsteen donker van kleur is, dan is er sprake van een onvolledige verbranding. In het vuur zelf ziet u dit aan onrustig flakkerende vlammen die oranje gekleurd zijn. Is de verbranding onvolledig, dan is het zaak de luchttoevoer te verbeteren. Stookt u hout? Zorg dan voor een volledige verbranding.


OPENBARE BEKENDMAKINGEN

Omgevingsvergunning
Marie Raymakersstraat 14
Bomenbeemd ong.
Klaverhoekseweg 19B
Jacob van Heemskerkstr 3
Munterstraat 20
de Maas 40
Liempdseweg ong.
Hoefblad 14
Hoefblad 16
Dijkbeemd ong.
Dr P C de Brouwerstraat 24
Oirschotseweg 30A
de Dieze 17-21
Willem II-straat 52
Marie Raymakersstraat 14
Batalaan 2C
Droomheuvel 1
Grensheuvel 19
Oirschotseweg
Overige bekendmakingen
Veldweg 14
Veldweg 16
Liempdseweg 4
Kapelplein
Wilhelminaplein/Kapelplein
Wilhelminaplein 4x
Horeca/evenementen
Hoofdstraat 26
Reclame
Gildelaan 4
Ekkersweijer 3
Milieu
de Dommel 25
de Dieze 21
Verkeer
Hoofdstraat 39
Gildelaan 2
Sportlaan
Wilhelminaplein 10
Jacob van Heemskerkstraat 12

 Meer informatie
Via www.gemeentebest.nl/openbare-bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op www.officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar www.zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice. 

 

Nieuws
Woensdagavond 26 september 2018 vanaf 19.30 uur bij het Alzheimer Café B.O.S.

Best/ Oirschot – Op Woensdagavond 26 september 2018 is er in ons Alzheimer Café B.O.S. vanaf 19.30 uur een avond met als thema: “Dementie en Bewegen “. Dat bewegen belangrijk is voor mensen met dementie weten we. Deze avond staat dit thema op het programma en wel op een heel …

Nieuws
Open Monumenten Dagen in Best

Ieder jaar zijn er in het tweede weekend van september de landelijke Open Monumentendagen. Het is dé kans om onze monumenten te bezoeken waar u normaal niet zo snel komt. Het thema is dit jaar “In Europa”. Met dit thema sluit Open Monumentendag aan bij het Europese Jaar van het …

Nieuws
Reünie Heerbeeck College

Het Heerbeeck College organiseert op zaterdagavond 27 oktober 2018 een reünie voor alle oud-leerlingen en oud-medewerkers van de scholengemeenschap. De reünie vindt plaats op school, waar een indeling wordt gemaakt zodat oud-klasgenoten uit dezelfde periode elkaar snel kunnen vinden. Aanmelden voor de reünie kan via de jubileumpagina op de website: www.heerbeeck.nl/jubileum …