Bij IVN Best Uitbuikwandeling bij Het Langven

Nieuws

 

tijd                  : woensdag 27 december van 13.30 uur tot 15.30 uur

start                : Eetcafé FF, Nieuwstraat 69 in Best

kosten            : Gratis voor IVN-leden, € 2,50 voor niet-leden

Vier jaar geleden is Het Langven drastisch onderhanden genomen. In een straal van 30 meter zijn alle bomen gekapt. Verder weg staande bomen zijn uitgedund. Delen van de vergraste heide en de venoever zijn afgeplagd. Hoe is de reactie van de natuur op dit ingrijpen? Je ziet het tijdens deze uitbuikwandeling. Je loopt mee met de natuurgidsen Jeroen Appeldoorn en Cor van Esch. Je luistert naar hun verhalen over de ontwikkeling van de flora en fauna in dit gebied.

Deze wandeling wordt direct na de Kerstdagen gehouden. Daardoor misschien een extra stimulans om mee naar buiten de natuur in te gaan. Je kunt de stramme benen losmaken na drie zondagen binnen vertoeven. Je activeert de spijsvertering, waardoor je (toegenomen?) gewicht wat afneemt.

De maatregelen in Het Langven waren hard nodig. De vele bomen hielden het water tegen en namen te veel water op. Hierdoor verdroogde het ven. Bovendien werd het water te voedselrijk door het vallende blad. Zonder de ingreep zou de natuur hier verarmen.

Vanaf 2015 heeft IVN Best op verzoek van de Gemeente Best de ontwikkelingen van de natuur gemonitord. Dit geeft inzicht in de ontwikkeling van planten en dieren. Hebben de maatregelen het gewenste effect gehad? Welke planten groeien er nu? Welke dieren leven er nu? Ga mee met de wandeling en ervaar het aan den lijve.

Over IVN Best

Natuur een plek geven in het hart, het hoofd en de handen van mensen: dat is waar IVN Best voor staat.

We willen jong en oud op inspirerende manieren de natuur laten beleven. Vanuit dat perspectief willen we geïnteresseerden stimuleren de natuur te leren kennen, te respecteren en er zorg voor te dragen. Duurzaamheid in al zijn geledingen is een nieuw thema dat van harte wordt omarmd.

Vanuit deze visie organiseert IVN Best wandelingen, excursies en lezingen over natuur en duurzaamheid. Daarbij zijn onze leden actief in werkgroepen voor landschapsonderhoud, planten, vogels en natuurfotografie.  Extra aandacht is er voor de jeugd middels het Jeugd IVN, natuurwandelingen voor basisscholen en andere jeugd gerelateerde activiteiten.

IVN Best bestaat sinds 1970 en telt ruim 350 leden.

Beste zoetwaterpaviljoen 2018
Nieuws
Inwonersbesteo en BestBijzonder een avondje uit bij Beachclub Sunrise

Donderdag 12 juli hadden Inwonersbesteo en BestBijzonder een date bij Beachclub Sunrise in Best. Het was heerlijk weer en we hadden super veel zin om eens bij te kletsen voordat we beiden op vakantie gaan. Bij aankomst werden we vriendelijk begroet door Kim en naar ons tafeltje begeleid, natuurlijk buiten …

Nieuws
Theatergroep Bluv speelt Hamlet in augustus en september

BLUV repeteert momenteel voor de voorstelling ‘Hamlet – prins van Denemarken’, met natuurlijk Harold Schraven als regisseur en muzikaal leider. Het stuk zal in augustus en september 2018 worden opgevoerd! Hamlet  De vader van Hamlet, de koning van Denemarken, is vermoord. De geest van Hamlet’s vader spookt ‘s nachts rond het …

Nieuws
Tijdens de zomervakantie is er in BestZOO van alles te beleven!

Wil jij weten of je talent hebt om dierenverzorger te worden? Om met dieren te kunnen werken is het belangrijk om goed te kunnen kijken, horen, ruiken, voelen en proeven. Ga op zoek naar de genummerde opdrachten in het park en je komt er achter of jij een goede dierenverzorger …