Bij IVN Best Uitbuikwandeling bij Het Langven

Nieuws

 

tijd                  : woensdag 27 december van 13.30 uur tot 15.30 uur

start                : Eetcafé FF, Nieuwstraat 69 in Best

kosten            : Gratis voor IVN-leden, € 2,50 voor niet-leden

Vier jaar geleden is Het Langven drastisch onderhanden genomen. In een straal van 30 meter zijn alle bomen gekapt. Verder weg staande bomen zijn uitgedund. Delen van de vergraste heide en de venoever zijn afgeplagd. Hoe is de reactie van de natuur op dit ingrijpen? Je ziet het tijdens deze uitbuikwandeling. Je loopt mee met de natuurgidsen Jeroen Appeldoorn en Cor van Esch. Je luistert naar hun verhalen over de ontwikkeling van de flora en fauna in dit gebied.

Deze wandeling wordt direct na de Kerstdagen gehouden. Daardoor misschien een extra stimulans om mee naar buiten de natuur in te gaan. Je kunt de stramme benen losmaken na drie zondagen binnen vertoeven. Je activeert de spijsvertering, waardoor je (toegenomen?) gewicht wat afneemt.

De maatregelen in Het Langven waren hard nodig. De vele bomen hielden het water tegen en namen te veel water op. Hierdoor verdroogde het ven. Bovendien werd het water te voedselrijk door het vallende blad. Zonder de ingreep zou de natuur hier verarmen.

Vanaf 2015 heeft IVN Best op verzoek van de Gemeente Best de ontwikkelingen van de natuur gemonitord. Dit geeft inzicht in de ontwikkeling van planten en dieren. Hebben de maatregelen het gewenste effect gehad? Welke planten groeien er nu? Welke dieren leven er nu? Ga mee met de wandeling en ervaar het aan den lijve.

Over IVN Best

Natuur een plek geven in het hart, het hoofd en de handen van mensen: dat is waar IVN Best voor staat.

We willen jong en oud op inspirerende manieren de natuur laten beleven. Vanuit dat perspectief willen we geïnteresseerden stimuleren de natuur te leren kennen, te respecteren en er zorg voor te dragen. Duurzaamheid in al zijn geledingen is een nieuw thema dat van harte wordt omarmd.

Vanuit deze visie organiseert IVN Best wandelingen, excursies en lezingen over natuur en duurzaamheid. Daarbij zijn onze leden actief in werkgroepen voor landschapsonderhoud, planten, vogels en natuurfotografie.  Extra aandacht is er voor de jeugd middels het Jeugd IVN, natuurwandelingen voor basisscholen en andere jeugd gerelateerde activiteiten.

IVN Best bestaat sinds 1970 en telt ruim 350 leden.

Nieuws
Herders gezocht voor Het Groene Woud!

Workshop ‘Werken met schapen’ voor baas-en-hond  Op diverse locaties in Nationaal Landschap Het Groene Woud zijn herders actief die met hun hond schaapskuddes hoeden of drijven. Zoals op de Schaapskooi in Schijndel, waar twee herders met hun honden schapen drijven. De Schaapskooi is momenteel op zoek naar een derde herder …

Nieuws
BEST INFORMATIEF Dinsdag 9 januari 2018

Rustige jaarwisseling in Best De jaarwisseling in Best is veilig en rustig verlopen. Er zijn geen ernstige incidenten geweest en het aantal geregistreerde vuurwerkmeldingen bij de politie was eveneens laag. De door vuurwerk veroorzaakte schade aan het straatmeubilair was relatief laag met daarbij de aantekening dat elke gepleegde vernieling er …

Kinderen
Zaterdag 13 januari 2018 Lidwina in concert 4 kids

met Alfred Jodocus Kwak- Een muzikale fabel Op zaterdagavond 13 januari organiseert Lidwina in concert een uniek concert voor kinderen en hun (groot)ouders. Omdat Lidwina in concert graag kinderen wil laten kennismaken met de wereld van klassieke muziek is het idee ontstaan om een speciaal concert voor kinderen te organiseren. …